one way up

De stilzwijgende kracht van macht

De stilzwijgende kracht van macht

Kijk! Ik heb je ieder geval al zover dat je deze blog geopend hebt. Lekker. Dat hoopte ik al. Ik ga je vandaag meenemen naar wat ik veel terugzie. Ik ga er zelfs een werkvorm aan verbinden. En nee, hier heb je geen scrum master of coach voor nodig. Dit kun je prima zelf. Want… Wanneer heb jij voor het laatst gevraagd hoe het echt met iemand gaat? Privé of in werk? Dus niet ‘hé, hoe is het met je? ‘Maar ‘hoe is het nu echt met je’. ‘Vertel eens?’ Om daarna vervolgens 30 seconden stil te zijn. Probeer het eens. En dan niet alleen bij diegene die toch wel met je praat, die alles eruit gooit en waarvan je precies weet hoe het gaat. Maar doe het eens bij die collega, bij die manager, bij die ene medewerker (of team) waarbij altijd alles lekker lijkt te lopen. Maar waarvan je eigenlijk niet weet wat er ‘echt’ speelt. De-niks aan-hand-types, de ik-heb-altijd-een-glimlach-op-mijn-gezicht-types.

Voor velen van jullie is dit daily business. Je durft het gesprek aan te gaan. Maar helaas is het bijna on-Nederlands om dit als manager, agile leader, directeur of als CEO structureel te doen. Maar wat je hiermee bereikt is waardevol en vooruitstrevend. Je creëert een veilige omgeving. En ik laat het hier niet bij, we gaan nog een stap verder.

Want hoe voer je dit gesprek op teamniveau? Spelen er dan niet teveel belangen? Geloof me, het kan. En het is een geweldige start. Mijn advies? Start met een team dat lekker loopt. Begin klein en experimenteer. Durf je? Want nu ga je echt leiderschap tonen. Je bent transparant, je bent open en toont een bepaalde manier van kwetsbaarheid. 1. Start met het ophangen van een vel papier. Of creëer in Miro, of teams een online bord en zet in het midden de volgende zin: de stilzwijgende kracht van macht. 2. Organiseer een sessie van max 45 minuten. Zorg, dat als je op kantoor bent en dat iedereen staat. Geef vooraf aan dat mensen open & eerlijk mogen zijn, maar… dat we het beleefd en werk gerelateerd houden. Ik geef je hieronder een voorzet. Hier kun jezelf mee spelen. Pak er per sessie max 3 uit en start altijd met met een algemene (leuke) vraag.

De stilzwijgende kracht van macht; Wat roept dit woord bij je op (algemeen)? | Wat betekent dit voor jou persoonlijk | Ervaren jullie dit in onze organisatie? | Wat zou jij anders doen als je mij (ons) was? | Waar kan ik, of ons directieteam/MT je/jullie mee helpen? | Hebben jullie een topic voor een volgend team?

Aansluitend ga je ‘post-its’ clusteren om vervolgens te stemmen d.m.v. stickers plakken of online dot voting: jullie beslissen samen wat je meeneemt richting de organisatie.

Ben je klaar om de stilzwijgende macht van jouw persoonlijke kracht als leider te doorbreken?

Geniet van je dag!

Groet Eveline

Onze Eveline is senior agile coach, bedenker en oprichter van Bright6. Voordat zij  in 2020 Bright6 heeft opgericht heeft zij als onderdeel van het MT, en als agile lead, 14 jaar een Europese organisatie aangestuurd. Iedereen, van customer service tot it, werkte daar agile en zelfsturend. Alle bekende bedrijven hebben destijds een kijkje in hun keuken genomen. Tegenwoordig is zij een veelgevraagd spreker, influencer & strategist, agile transformatie, leiderschapscoach en agile leader a.i.