Oude wijn in nieuwe zakken

Mensen die ik spreek zijn doorgaans goed gemutst, creatief en enorm goed in hun vak. Een gebrek aan bewegen maakt dat deze (vaak) managers vastlopen. Zij lijken niet (langer) in staat te bewegen, zich aan te passen of snel te reageren. Als je dit vermenigvuldigd zie je een trend van toenemende stressklachten. De uitdagingen zijn (te) groot en werken alleen als ze grondig aangepakt worden. Dit gevoel herkennen jullie ongetwijfeld.

Ik heb echt met ze te doen, want vaak zijn zij de meest gefrustreerde, maar meteen ook de meest creatieve personen. Mensen die constant met hun hoofd tegen de muur botsen en die muur is de starheid van hun vaak procesgerichte organisatie. Onze dagelijkse gewoontes bepalen hoe andere mensen ons zien. Hierdoor is het voor veel managers ‘fucking’ lastig ineens andere skills te moeten laten zien. Dit terwijl je dit al jaren zo gedaan hebt. Iets afbreken kost meestal niet eens veel moeite. Velen van ons hebben immers al vele lastige processen moeten begeleiden. Met emoties, maar zonder noemenswaardige problemen. Om een futureproof transformatie te leiden met positieve resultaten vergt een investering en een grote omslag in persoonlijk leiderschap. Eén waar je niet alleen op bewust gepland gedrag moet managen, maar vooral ook je onbewust geautomatiseerd gedrag. Wat wij veel terugzien is dat als de wens tot verandering niet heel nauwkeurig wordt vertaald naar het gedrag wat nodig is, er in de basis niet heel veel zal veranderen. Dus niet de beslissing die je samen neemt als MT, maar de acties die erop volgen zijn KEY om een transitie in te gaan. En om het een succes te laten worden. We zien, dat als het lastig wordt, mensen direct geneigd zijn weer terug te pakken naar oude rituelen en patronen. Pas als je beslissingen en doelen vertaalt naar dagelijks of wekelijks terugkerende rituelen, pas dan zul je een positief resultaat gaan zien in gedrag. En dat binnen alle disciplines in je bedrijf.

Tip: werkvorm voor agile coaches, agile leaders, managers en scrum masters (steeds max 10 minuten//met de groep//met geeltjes); 1. wat zijn, binnen jullie organisatie, veilige en oude patronen waar mensen direct weer op terugvallen in het geval dat zaken niet (zo snel) gaan zoals ze bedacht zijn? 2. Hoe signaleer je dit? 3. Hoe maak je dit bespreekbaar? 4. Hoe doe je dit samen?#intrinsiekemotivatie #duurzameverandering #teamactivatie #medewerkergeluk #purpose

Namens het Bright6 team,

Geniet van je dag!

Eveline