Activisme op de werkvloer

Activisme op de werkvloer_

We hebben het er allemaal over. Bedrijven hebben een cruciale rol bij het verbinden én binnenhouden van mensen. Maar snel gaat het niet. Er is een groep die de druk van binnenuit legt; de werknemer. Of anders gezegd jouw collega. We zien vanuit Bright6 veel werknemers die geen genoegen neemt met een organisatie die hun purpose niet naleeft en een organisatie die hun waarde niet weten te vertalen. Het enige wat ze écht willen is dat het werk past bij wie ze zijn- betekenisvol.

Wij zien steeds vaker dat mensen hun baan opzeggen. En dan niet het bedrijf of merk waarvoor ze werken maar ze verlaten hun manager. Conscious quitters noemen we dit.

Er is nog veel te doen. En dat gaat verder dan alleen luisteren. Het gaat om het activatiestuk van zien; ‘ik zie jou’ en ‘gezien worden’. En dit is niet nieuw. Het is van alledag. En het geldt ook voor de huidige werkgeneratie en dus niet alleen van de activistische jongere generatie. We worden al jaren overspoelt met medewerker-(on)tevredenheid-onderzoeken die vervolgens genoeg kwantitatief data opleveren, maar kwalitatief te weinig impact maken.

Ondertussen staat er een nieuwe generatie op die zich steeds beter weet uit te spreken. Die zelfs trainingen volgen hóe je je uitspreekt, hoe je je met elkaar organiseert en zo een positieve druk op organisaties legt. Op deze manier dwingen ze organisaties het waar te maken; ‘Practice What You Preach’. En het is aan ons, en aan jou als leider, om je verantwoordelijkheid pakken. Lekker makkelijk. Ik hoor je denken.

Waar heb mij of een andere Brighter niet bij nodig? Wat kun je prima zelf?

  • Begin klein: verzamel de open tekst delen uit de medewerker(on)tevredenheid onderzoeken en sluit je een middag op óf ga 2 dagen naar een Waddeneiland en verwonder je wat er gedeeld wordt.
  • Begin klein: voeg open tekst delen toe aan je onderzoeken (als je dit nog niet hebt).
  • Begin: begin met meten. In 60% van onze transformaties wordt er niets gemeten.
  • Begin klein: Organiseer maandelijkse ronde tafel sessies mét ambassadeurs én criticasters.
  • Vraag; ‘welke vraag hebben wij niet gesteld, maar wil je wel heel graag delen’?
  • Vraag; ‘wat hoor je in de wandelgangen en zouden we echt moeten weten’?
  • Vraag; ‘waar zou jij beginnen als je mij was’? #eyeopener

People management- zie jij de waarde ervan in?

Groet namens het Bright-Transformatie-team-People-Management

Geniet van je dag!